Bij mooi weer hoef je alleen de voordeur uit te lopen en dan komt de heerlijke geur van vele barbecues je tegemoet. Want zeg nou zelf, niets is lekkerder dat buiten in de zon genieten van een heerlijk stukje gebraden vers vlees.

Hoe je dat lekkere stuk vlees of gerookte vis klaarmaakt kun je tegenwoordig met de verschillende soorten barbecues zelf bepalen.

De houtskool barbecue is de meest traditionele vorm. De heerlijke geur van brandend hout na het worstelen met het aanmaken en op de juiste temperatuur krijgen van de kooltjes is authentiek.

Kun je toch niet zo goed overweg met de kooltjes en aanmaakblokjes dan kun je ook kiezen voor een gas barbecue. Deze is erg gemakkelijk en eenvoudig in gebruik en onderhoud. Gasfles aansluiten, vlamontsteker en de barbecue is klaar voor gebruik. Geen klachten over zware rookontwikkeling of asresten in de barbecue zoals bij de houtskool barbecue.

Geen zin om na te denken over uitverkochte houtkooltjes of lege gasflessen als de winkels al gesloten zijn? Dan ga je uiteraard voor de elektrische barbecue. Stekken in het stopcontact en gaan met die banaan. Simpeler kan niet en het is de meest gebruiksvriendelijke barbecue op de markt. De temperatuur is makkelijk regelbaar waardoor je altijd een perfect stukje vlees op je bord hebt. Het schoonmaken van deze moderne barbecue kost weinig moeite.

Welke barbecue past het best bij jou?

De staande en muurparasol

De staande parasol is de meest traditionele manier om een schaduwplek te creëren. Deze parasols zijn tegenwoordig verkrijgbaar in tal van vormen, maten, kleuren en designs.

De muurparasol kun je bevestigen aan de muur. Aan deze bevestiging zit een wendbare arm, deze kun je draaien en in- en uitrekken om zo de ideale schaduwplek te creëren.

Om een real – life voorbeeld  te geven:

Ik woon in een eengezinswoning met voor- en achtertuin. Tot drie uur ‘s middags schijnt de felle zon in mijn voortuin waar ik graag vertoef als ik zin heb in de gezelligheid van mijn buurt. In mijn achtertuin schijnt de zon vanaf twaalf uur achter in mijn tuin en trekt dan langzaam richting mijn woning. Rond half drie  ’s middags schijnt de zon fel in mijn achtertuin waar ik graag vertoef als ik mijn verhalen schrijf.

Zou ik voor een muurparasol kiezen dan zou ik er minstens twee moeten ophangen voor optimaal schaduw. Zou ik voor een parasol met voet kiezen dan zou ik deze kunnen verplaatsen of meerdere parasolvoeten kunnen aanschaffen voor één parasol.  Mijn keuze zou zijn: een muurparasol voor de voortuin en een staande parasol voor de achtertuin.

Door goed na te denken over de tijden van de zon bij jouw woning kun je de vele keuzes tegen elkaar afwegen. Het is dus zeer zeker iets om goed over na te denken zodat je nog jaren plezier hebt van jouw parasol.


Shop De leukste tuinmeubelen kopen  voor deze zomer.  Met het mooie weer kriebelt het om alle ramen en deuren open te gooien, het tuinmeubilair af te stoffen en met een boekje van de eerste zonnestralen te genieten. Of jouw tuinmeubels al dan niet aan vervanging toe zijn, lees je hier. Zwart is sinds vorige zomer één van de trendkleuren voor de tuin. Zwarte panelen, zwart meubilair, zwarte hekkens, zwarte terrasoverkappingen … de kleur is populairder dan ooit.

De leukste tuinmeubelen voor deze zomer

De tuin vormt al enkele jaren het rechtstreekse verlengde van het interieur. Grote, glazen deuren of massieve raamoppervlakken tot aan de grond zorgen ervoor dat binnen en buiten naadloos in elkaar overlopen, zodat je tijdens warme zomerdagen optimaal kan genieten van alle beschikbare ruimte. Geschikt tuinmeubilair dat past in de stijl van de woning is hierdoor geen overbodige luxe.
De leukste tuinmeubelen voor deze zomer.

Ook groen laat zich als trendkleur gelden in de tuin. In tegenstelling tot enkele jaren geleden is het niet limoengroen, maar donkergroen dat de boventoon voert. Vooral meubilair is erg geliefd in deze kleur, waardoor het als het ware helemaal opgaat in de rest van het tuinontwerp.  Qua materiaal is vooral vlechtwerk alomtegenwoordig. Gevlochten stoelen, bijzettafeltjes, bloempotten en lantaarns zijn de absolute musthaves van elke designliefhebber de komende zomer.

Shopping? Table de jardin  King 199,95 € – Gevlochten lamp XXL – € 168 euro – Maisons du Monde, bloempot uit aardewerk – 27,95 euro – HK Living, groene tafel – 769 euro – Hay, duo van zwarte bloempotten – 120 euro – Maisons du Monde, zwarte lantaarn – 69,99 euro – Maisons du Monde, groene stoel met vleugels – 295 euro, Zuiver, groen stoel – 245 euro – Hay, gevlochten poef – €79,99 euro – Maisons du Monde, zwarte loungestoel – 363 euro – La Redoute en rieten loungestoel – 726 euro – House Doctor. Table de jardin bois  King 239,95 €Biertafel EWoodproducts € 129,95


Vijf tips voor schone tuinmeubelen

1. Tuinmeubels van kunststof, wicker en staal zijn eenvoudig te poetsen met een emmertje water en een scheut allesreiniger. Gebruik in verband met kans op krassen nooit schuurmiddel of een schuurspons.

2. Sterk vervuilde of verkleurde kunststof tuinmeubels kunt u weer wat opfrissen met een kunststof tuinmeubel vernieuwer.

3. Stalen tuinmeubels kunt u na het schoonmaken insmeren met wat autowas voor extra bescherming.

4. Hout kunt u met een sopje van groene zeep en een harde borstel schoonmaken. Zowel hardhout (teak, eucalyptus, bankirai, meranti, acacia) als zacht hout (vuren, ceder, grenen) knapt daar enorm van op. Zacht hout moet jaarlijks met lak, verf of een impregneermiddel behandeld worden. Dit helpt om de aangroei van schimmels tegen te gaan.

5. Zijn de rugleuningen van je tuinmeubels verstelbaar? Vergeet dan niet om de bewegende delen te controleren. Door wisselende weersomstandigheden kan het hout gaan uitzetten of inkrimpen waardoor het beslag los kan gaan zitten. Draai het goed aan, maar niet te vast, want dan kan het hout scheuren.


Maak je tuin klaar voor het voorjaar

Kun je niet wachten tot het zonnetje weer wat vaker tevoorschijn komt en de temperaturen gaan stijgen? Begin dan alvast met het klaarmaken van je tuin voor het voorjaar. Zo weet je zeker dat jij op de eerste echte lentedag lekker gaat genieten vanuit je luie stoel in de tuin. Benieuwd hoe je je tuin het beste een opfrisbeurt geeft? Lees dan snel verder of Informeer even bij Thienpont de Tuinman Oost-Vlaanderen

Ruim alles op
Het allereerste klusje dat moet gebeuren is niet persé de leukste. Het is namelijk tijd om onkruid te verwijderen, dode takken af te knippen en alle losse bladeren op te vegen. Hierbij geldt wel: hoe beter je het bijhoudt gedurende, hoe minder werk het uiteindelijk is. Mocht je een grote tuin hebben (of dit werk liever uitbesteden) overweeg dan een hovenier in te schakelen.

Ga voor een grondige schoonmaak
Na het opruimen ga je verder met het poetswerk. Maak je tuinbestrating schoon met een hogedrukreiniger en geef je tuinmeubelen ook meteen een flinke poetsbeurt. Vergeet daarnaast niet om de andere accessoires in de tuin (zoals de tuinkabouter en het vogelhuisje) op te frissen. Dit is bovendien het ideale moment om meteen het tuinhuisje en de schutting een likje verf te geven.

Snoei bomen en struiken
Wanneer en hoe je het beste kunt snoeien is afhankelijk van het soort planten en struiken die je in de tuin hebt staan. Vraag dit dus even na in het tuincentrum of raadpleeg het internet. Let er bovendien op dat je niet al te enthousiast snoeit. Sommige struiken hebben hun oude takken nodig om weer mooie en grote bloemen te kunnen krijgen. Ook het snoeiafval heeft soms nog een functie voor bijvoorbeeld het stekken van nieuwe planten.

Pak het gazon aan
Het voorjaar is het perfecte moment om het gazon aan te pakken. Begin met het harken van de molshopen en laat de grasmaaier alvast zijn werk doen. Na het maaien zijn de kale plekken aan de beurt en ga je verder met de grond bemesten. Doe dit bij voorkeur vlak voor een regenbui. Je gazon houd je vervolgens mooi door het regelmatig even te bewateren.

Details maken je tuin af
Je tuin is pas echt klaar voor het voorjaar als je voor de juiste details zorgt. Denk hierbij aan bloemen, planten en buitenverlichting. Uiteraard kun je ook alvast gaan shoppen voor nieuw tuinmeubilair of een bijpassende barbecue. Maak de tuin vervolgens af met een leuke accessoires of maak de kinderen blij met een speelhuisje.